Sağlıklı hayatın korunması için yapılması gereken bazı uygulamalar vardır. Bunları aşağıdaki gibi özetleyebiliriz.
* Kızamık, verem tetanos ve çocuk felci gibi bazı önemli bulaşıcı hastalıklardan korunmak için aşı yaptırılarak bağışıklık kazanılmalıdır.
* Kişiler sağlıklı oldukları zamanlarda da düzenli aralıklarla sağlık kontrolünden geçmelidirler. Düzenli sağlık kontrolünden geçmekle hastalıkların erken tanısı yapılır. Böylece tedavideki başarı artmış olur.
* Sağlığın korunması için yeterli ve dengeli beslenilmelidir.
* Anne, çocuk, aile ve toplum sağlığının korunması açısından aileler bakabilecekleri sayıda çocuk sahibi olmalıdırlar. Bunu sağlıklı bir şekilde uygulamak için aile planlaması hizmeti veren kurum ve kuruluşlardan yeterince faydalanılmalıdır. Aile planlaması ile ilgili açıklamalar ilerleyen ünitelerde yapılacaktır.
* Sağlıklı hayatın korunması için tedai hizmetlerinden yararlanma yolları ve sağlıklı bir çevre oluşturulması için kişilere olumlu davranışlar kazandırmayı yönelik sağlık eğitimi verilmelidir. Bu amaçla verilen sağlık eğitimi ile toplumun sağlık düzeyi yükseltilmiş olur. Sağlık düzeyi yüksek toplumlarda bulaşıcı ve salgın hastalıklara karşı daha bilinçli mücadele verilmektedir