Tuzlucanın Forum Sitesi
Merhaba ziyaretçi sitemize üye olunuz yada giriş yapınız.
Tuzlucanın Forum Sitesi
Merhaba ziyaretçi sitemize üye olunuz yada giriş yapınız.
Tuzlucanın Forum Sitesi
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Tuzlucanın Forum Sitesi

Tuzlucanın Forum Sitesi
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 TV & PLAZMA

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
msarcan
Aktif Üye



Mesaj Sayısı : 69
Kayıt tarihi : 19/03/09

TV & PLAZMA Empty
MesajKonu: TV & PLAZMA   TV & PLAZMA Icon_minitimeCuma Mart 20, 2009 8:34 am

TV & PLAZMA -> Panasonic -> TH-42PW6 Plazma..

TV & PLAZMA Panasonic_th-42pw6-b
106cm (42") ekran ölçüsüne sahip bir plazma. 16:9 formatını destekleyen plazmanın izleme açısı ise 160 derece.

TH-42PW6, 853x480 piksellik ekran çözünürlüğünün yanı sıra 4000: 1 'lik bir kontrast oranına sahip. Cihazln parlaklık oranı ise 650 cd/m2.

İleri düzey plazma AI (Adaptive Brightness Intensifier). resim içinde resim (PIP), üç ayrı kart girişi gibi özellikleri barındıran cihazı ev uygulamalarının yanı sıra ofis, konferans salonu, fuar gibi alanlarda da kullanabilirsiniz. Skart girişine de yer veren TH­42PW6'nın diğer özellikleri arasında ekran üstü menüsü, ekran koruyucu, zamanlayıcı ve dijital yakınlaştırmayı da sayabiliriz.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
msarcan
Aktif Üye



Mesaj Sayısı : 69
Kayıt tarihi : 19/03/09

TV & PLAZMA Empty
MesajKonu: Geri: TV & PLAZMA   TV & PLAZMA Icon_minitimeCuma Mart 20, 2009 8:36 am

TV & PLAZMA -> Fujitsu

TV & PLAZMA Fujitsu_P50XHA30ES-b
Bu hayallere bugünlerde tekrar bakalım: Mars’ta şu anda bir uzay aracı kendi başına bir turistik gezide ve çektiği 360 derecelik dijital fotoğraflar internet sayesinde dünyanın her yerinde. Ayda üs kurma meselesi ise bir insanlık düşü olmaktan çıkmış, Amerika’nın bir sonraki seçimlerinde başkanlık yarışı için güzel bir malzeme olarak görülüyor. Geriye bir tek şu “dijital yaşam” hayali kaldı gerçek olmayan diye düşünmeye başlamıştım ki Ice Age filmini seyrettim. Sonunda onu da yapmışlar ama benim haberim yokmuş.

Seyretmeyenlere Ice Age (yani Buz Devri) adlı filmi şiddetle öneriyorum. Sadece eğlenceli bir film olduğu için değil, görüntü sisteminiz için bir test DVD’sinden çok daha fazlasını içerdiği için.

Öncelikle hiçbir sahnenin doğal olmadığını ve film boyunca görüp görebileceğiniz her pikselin sonradan yaratıldığını söyleyerek söze başlayayım. Kulağa pek hoş gelmiyor ama öyle. Dijital gerçekliğin sınırlarını aşıp, çizgi filmlerden sıyrılmayı, gerçeklikte ise en yüksek kalitede çekilen filmlere taş çıkartmayı başarabilen Ice Age’i evimdeki 72 ekran televizyonda izledim. Renklerin canlı olduğu yerlerde harika sonuçlar almış olsam bile, karanlık sahnelerde her şey birbirine girdiğinden pek hoşuma gittiği söylenemez. Daha sonra filmi bir arkadaşımın evinde projeksiyon sisteminde tekrar izledim. Bu kez karanlık sahnede kaçırdıklarımı yakaladım ama bu sefer de renklerin parlaklığı gitti ve film biraz soluklaştı. Keşke ilk önce Fujitsu’nun yeni plazmasında izlemeseymişim, artık filmden keyif alamıyorum…

Parlaklık ve Boyut
Film izlerken iki elle tutulur konu bizler için büyük önem taşıyor: Birincisi boyutlar, ikincisi ise parlaklık. İşlevi önemli olsa bile dev perdede yakaladığınız kadar detayı hiçbir yerde bulmazsınız. 2 metre enindeki bir perdede izlediğiniz film aynı olsa bile 72 ekran TV’de izlediğinizde gözünüze bir tuhaf görünür. Tıpkı sinemada izleyip çok beğendiğiniz filmin TV’de yayınlandığında gözlerinizde bıraktığı buruk tat gibi. Eğer hal3a hayal edemediyseniz salondaki TV’de izlediğiniz filmi bir de çocuğunuzun 37 ekranından bakmayı deneyin -o zaman anlarsınız…

Zaten televizyonlar boyutlar konusunda fazla bir şey sunamadığı için birçok kişi evlerine projeksiyon sistemleri kurduruyor. Ama orada da ne olursa olsun parlaklık TV’lerdeki kadar değil. Sonuçta yapılan işlem, beyaz bir yüzey üzerinden renkli ışığın yansıtılması. Yani asla ekrandaki parlak noktacıklar kadar etkileyici bir görüntüye sahip olmasını bekleyemeyiz değil mi?

Çözüm olarak çeşitli alternatifler olsa bile bu ayki ziyafetimin yerini hiçbirinin tutabileceğini düşünmüyorum. Fujitsu’nun yeni 50 inçlik plazması sayesinde bu ayki filmler biraz daha keyifle izlendi. Fiyat etiketini bir kenara koyduğunuzda (her ne kadar zor olsa da) insanın hemen eve bir tane alıp götüresi geliyor.
50 inçlik plazmaların 42’liklere oranla daha iyi görüntü verdiklerine dair genel teorimi de destekleyen bu yeni model; yeri geldiğinde yumuşayan, yeri geldiğinde ise her ince ayrıntısına kadar size parlayan Ice Age’i (ve tabii ki diğer müthiş filmleri de) mükemmel bir kaliteyle bizlere sunmayı başardı.

Biraz Kurcalayalım
Kurcalamaya kalkılan cihaz 9.000 EUR değerinde olunca insanın eli biraz titremiyor değil. Ama biraz meraktan, biraz da yetiştirmemiz sizler için Şubat’ın ilk gününe kadar bayilere yetiştirmemiz gereken bir dergi olduğumuz için cesaretimizi topluyor ve filmlerle keyif yapmayı bırakıp işe koyuluyoruz.
TV & PLAZMA Fujitsu_P50XHA30ES-b1

160 derece açıyla onu izlemenize izin veren plazmanın belki de tek dezavantajı bir TV tuner anten bağlantısının olmaması. Yani bu bir plazma TV değil, ama tuner ünitesi olarak kullanabileceğiniz bir DVD kaydedici de yanına çok iyi gidiyor doğrusu. Sonuçta bu cihazı satın almaya karar verebilecekseniz, bir DVD kaydedici için ödeyeceğiniz de üstüne çok gelmez herhalde.

Bizim Digikutu’yu bağlayıp deneme yaptığımız ekranın kenarında 4:3’lük yayın görüntüsü yüzünden kalan boşluklar epey canımızı sıktı. Bu yüzden kumandası üzerindeki seçeneklere biraz göz atıp neler yapabileceğimizi görmek istedik. Toplam 5 seçeneğiniz bulunuyor. İlki normalde bırakmak, bu durumda ekranın iki yanındaki kullanılmayan bölümlere alışmanız gerek. Diğer ikisi ise DVD gibi 16:9 oranındaki görüntüleri izleyebileceğiniz Wide1 ve Wide2 seçenekleri. Wide1 16:9’dan daha ince uzun formatlarda çekilmiş olan filmleri biraz da alttan ve üstten genişleterek size daha büyük görüntüler sunabiliyor. 16:9’a daha yakın oranlarda hazırlanan filmler içinse Wide2 çok daha başarılı. Her ikisi de 4:3’lük yayınları tam ekran izlemek için kullanılabilir. Tabii daha tombul görüntülerle karşılaşmayı göze alıyorsanız.

Geriye kalan ikili ise Zoom1 ve Zoom2 olarak adlandırılmış. Adlarından da anlaşılacağı üzere her ikisi de görüntüye yaklaşarak detaylara daha yakından göz atmanızı sağlıyor. Üstelik DVD oynatıcınızda böyle bir seçeneğiniz olmasa bile. Zoom1 görüntülere ‘biraz’ yakınlık sağlarken Zoom2 daha da büyüterek en ince ayrıntıyı bile yakından izleme fırsatı sunuyor.

Hazır kumandası üzerindeki tuşlardan bahsetmeye başlamışken devam edelim: Az sayıdaki tuş aradığınızı bulmanızı veya kumandasını bir universal kumandaya tanıtmada epey kolaylık sağlıyor. Menu tuşu sayesinde ekranın tüm özelliklerine dört yön ve bir de Enter tuşu ile ulaşmak mümkün. OSD menüsünden kontrast, parlaklık, renk, tint ve keskinlik gibi çeşitli görüntü ayarlarına ulaşmak oldukça kolay. Menüde de yer alan görüntü modu (Picture Mode) ayarına ise uzaktan kumanda üzerinden tek tuşla ulaşmak mümkün. Görüntü modlarından Natural, renkleri daha parlak ama gerçekçi görebilmenizi, Fine gerçekçiliği artırmak ama parlaklıktan ödün vermenizi, Effective ise ekranın tüm piksellerinin gücünü göstermesini sağlıyor. Ancak Effective modu biraz mavimsi bir görüntü oluşturdu derseniz, Conventional adlı daha güzel bir seçeneğiniz daha mevcut. Bunlar dışında Stil ise ekranınızda fotoğrafları görüntülediğiniz veya bilgisayar ekranı olarak kullandığınızdaki en iyi seçim. Bizler Ice Age’i izlerken Effective ve Natural seçeneklerini, The Core’u izlerken ise daha sıcak renkler sunmada başarılı olan Conventional seçeneğini tercih ettik.

PlasmaVision W Farkı
Fujitsu’nun bu serisinde yer alan plazmaların ortak özellikleri belli. Yüksek kontrast oranı da bunlardan biri. P50XHA30ES ise 3000:1 kontrast oranına sahip ve görüntülerdeki netliği vermek için bu gayet verimli bir değer. Özellikle komponent girişlerinden beslendiğinde elinizdeki cihaz Progressive scan’i de destekliyorsanız bizim gibi harika sonuçlar almanız hiç de zor değil. 16:9 oranlı ekranında 1,07 milyon renk sunabilen cihazın yüksek kontrast oranı sayesinde renkler birbirine girmiyor ve en ince detaylar bile kolaylıkla gözle kolayca görülür hale geliyor.

Bazı plazmalar vardır ki iki metre mesafeden bile piksellerini seçebilirsiniz. Bunun sebebi her piksel arasında bulunan ince aralıkların fazla geniş tutulmuş olmasıdır. Fujitsu’nun 50 inçlik devinde dikkatimizi en çok çeken noktalardan biri de bahsettiğimiz bu piksellerin bir metre yakından ancak belli olmasıydı. Bu oldukça güzel çünkü bu sayede 1 metrenin üzerinde izlenebilecek her mesafede ekranda beliren resimler minicik karelerden oluşmuyor. Diğer yanda bir bilgisayarı ekrana bağladığınızda da farkı açıkça görebiliyorsunuz. Yüzeyinde 1366x768 piksel barındıran plazma ekranın görüntü kalitesindeki netliği sağlayan sebeplerden biri de aslında bu.

Bağlantılar
Komponent üzerinden Progressive Scan destekli bağlantı elbette ki en iyi sonucu veriyor. Bilgisayarınızı plazma ekrana bağlamak içinse DVI-D bağlantısı (eğer bilgisayarınızda varsa) en iyi çözüm olacaktır. Ama tek seçenek bu bağlantılar değil. Plazma ekranın arkasına eklenen scart girişi sayesinde siteme S-Video veya kompozit bağlantıyı bir adaptör yardımıyla yapmak oldukça kolay. Diğer yanda komponent çıkışları olmayan ve scart çıkış verebilen kaynaklarınız için de oldukça kolay bir bağlantı şekli.
TV & PLAZMA Fujitsu_P50XHA30ES-b2
Boyutlar Önemli
50 inçlik (127cm) görüntülere kavuşabilmeniz için öncelikle 1106 x 622 x 98 mm’lik ekranı evde sığdıracak bir yer bulmanız gerekecek. Bu yerin bir özelliği de arka panelindeki soğutma fanlarının kapanmaması için duvar vb. engellerden de biraz uzaka yerleştirilmesi gerekiyor. Kişisel tercihimi sorarsanız duvar askısı yerine duvara yakın bir yerlerdeki tavan askı aparatını tercih ederdim. Hem oturma konumunuza göre plazmanın yüzeyinin bakacağı yönü değiştirebilir hem de havada asılı gibi duran ve kabloları duvara gizlemek zorunda kalmayacağınız bir yöntemle plazmanızı kurmuş olurdunuz.

İkinci bir seçenek oalrak duvar askısı tabii ki var. Ama duvar delmekle uğraşmak istemyen veya plazmasının yerini sık değiştirecek olanlar için 300 EUR fiyatla satılan standı en iyi seçenek.

Boyutlar büyüdükçe ağırlık da haliyle artıyor. Dergide bu zarif devi kutusundan çıkartmak ve kurmak için minimum 3 kişi çalıştı. Bu yüzden Enkay’ın teknik ekibinin cihazı sizin için kurma önerisine sıcak bakmanızı öneririz. 45kg’lık ekran çok ağır gibi görünmeyebilir, ama asıl sorun tutacak yerinin olmaması.

Biraz da Kötüler
Fiyat, yeni nesil plazmalar için her zaman bir sorun olmaya devam edecek. Ama 50 inçlik güzelin tek kusuru bu değil. Kutudan çıktığında fark edeceğiniz üzere plazmanızla birlikte güç kablosu dışında bir kablo verilmiyor. Sisteminizi kurma şeklinize göre gerekli kablolar yine Enkay tarafından temin edilebilir.

Diğer bir küçük ama etkili sorun ise uzaktan kumandadan gelen kontrol sinyallerini alan kızılötesi gözün ekranın sağındaki tuşların hemen altına konmuş olması. Bu, ekranla kumandanız arasına girebilecek ve kızılötesi gözün sinyal alamamasını sağlayabilecek ufak tefek engeller için dezavantajlı olabilir. Bu yüzden yerleştirileceği yere dikkat etmek şart.
Bahsettiğimiz ‘kötü’ler elbette cihazın hem görüntü kalitesi hem de büyüklüğü ile sağladığı etkileyiciliğin yanında devede kulak olduğu için göze hiç batmıyor.

Sonuç Olarak…
Eve bir plazma almayı düşünen ve 42 inçlik bir plazma ekran almayı kafaya koymuş olanlara biraz daha sabırla birlikte para biriktirmelerini öneriyorum. Fujitsu’nun sunduğu 50 inçlik yeni plazma hem sabrınızın hem de ona ödeyebileceğiniz rakamın karşılığını ziyadesiyle veriyor.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
msarcan
Aktif Üye



Mesaj Sayısı : 69
Kayıt tarihi : 19/03/09

TV & PLAZMA Empty
MesajKonu: Geri: TV & PLAZMA   TV & PLAZMA Icon_minitimeCuma Mart 20, 2009 8:38 am

TV & PLAZMA -> Enox.

TV & PLAZMA Enox_ptv-7050hd-b
Enox PTV-7050HO 127 cm ekran plazmanın keyfini HO çözünürlükte sürmek isteyen ve bütçesini kısıtlı tutanlara uygun bir model.

127 cm'nin Heybeti: Bir dönem 107 cm plazmalar büyük ekran olarak addediliyor, bu boyuttaki tek seçenek olarak rağbet görüyorlardı. LCD TV'ler yavaş yavaş bu boyuta erişmeye başladıklarında plazmalar da 127 cm sınırına dayandılar. Şu anda projektörden sonra en büyük ekran seçeneği sunan bu boyuttaki plazmalar hala el üstünde tutuluyorlar. Hele bir de HD uyumlularsa. Bu iki katma değer bir araya geldiğinde haliyle fiyat da üst sınıra dayanıyor. Bu yazıda tanıtacağımız Enox bu alanda bütçesini idareli kullanmak isteyenler için uygun bir çözüm.

Enox PTV-7050HD'nin çerçevesinin kalınlığı ve hoparlörlerin yerleşimi 127 cm'lik ekranın getirdiği heybeti daha da artırıyor. Ön paneli oldukça sade bırakan Enox işlev tuşlarını gövdenin sağ yanına yerleştirmiş. Sol yandaki panelde de S-Video, AV girişleri ve kulaklık çıkışı kolay ulaşılacak ve fişleri rahatça takabileceğiniz derinlikte tasarlanmış. Enox'un uzaktan kumandası sıradan bir TV kumandasından farklı değiL. Halbuki markanın DVD oynatıcısının kumandasını gördükten sonra insan bu düzeyde bir ürün için daha yaratıcı bir çözüm bekliyor. Yine de kumandanın özellikle kanal değiştirme ve ses ayarındaki kullanışlılığını yabana atmayalım.

Logolar Ekrana Yapışmasın: PTV-7050HD ekran menülerinde zengin bir çeşitlilik sergilemiyor. Mutad TV kanalı kurulum menüsünden başka görüntünün parlaklık, kontrast, renk, tint, netlik ayarlarını sunan bir sayfa yer alıyor. Öte yandan yine bu menüleri kullanarak DNR (Dijital Parazit Azaltma) özelliğini açıp kapayabiliyor, renk sıcaklığını soğuk, orta ve sıcak tonlarda belirleyebiliyorsunuz. Enox görüntü oranı için 4:3, tam ekran, 16:9, 14:9 seçenekleri yanında Sinema adlı bir alternatif daha sunmuş. Bu formatta görüntünün yatay konumunu ayarlayabiliyor, böylece 4:3 kaynaklarda altta ve üstte beliren siyah bantların ekrandaki yerleşimine hakim olabiliyorsunuz.

Enox PTV-7050HD, plazma teknolojisinin önemli dezavantajlarından olan ekran yanması, yani ekranda uzun süre kalan kanallogosu, ekranın altından kayarak geçen bilgiler gibi görüntülerin ekrana 'yapışması'na çare olarak bir dizi önlem içeriyor. Bunlardan ilki ekranı sıfırlama gibi algılayabileceğimiz beyaz ekran özelliği. ilgili menüde bu seçeneği işaretlediğinizde ekran beyaza bürünüyor. Herhangi bir tuşa basarak bu krandan çıkabiliyorsunuz. Diğer önlem ise bildiğimiz ekran koruyucu görevini üstleniyor. Ekrandaki mevcut görüntüyü küçük artışlarla sürekli olarak hareket ettiren bu işlem kanal logosu gibi görüntülerin ekranda tutulmasını engelliyor. Statik görüntü seçeneği ise bir görüntü uzun süre ekranda kalıyorsa parlaklığı küçük adımlarla azaltıyor.

Dijital Kaynağa Dijital Performans: PTV-7050HD HD uyumlu yapısı gereği bir HDMI girişe ev sahipliği yapıyor. Bu girişe HDMI mı yoksa DVI çıkışlı bir cihazdan mı sinyal gönderdiğinizi ekran menüsünden seçebiliyorsunuz. Arka paneldeki üç SCART bağlantı da plazmaya uydu alıcı, oyun konsolu gibi farklı cihazların aynı anda bağlı kalmasını kolaylaştırıyor. Hangi girişin görüntüleneceğini seçmek için önce kumandada ilgili tuşa basmanız, sonra da karşınıza çıkan listede yön tuşlarıyla devam etmeniz veya girişin karşısındaki rakamı tuşlamanız gerekiyor. Plazmada sanal çevreleyen ses işlemcileri bulunmuyor. Ancak plazmanın iki orta, iki tiz sürücülü hoparlörleri 2 x 10 W güçleriyle televizyon izlerken yeterli sayılabilecek derinlikte bir ses alanı yaratabiiiyorlar. Hoparlörlerin arka panelde bas refleks portları bulunuyor. BBE ses geliştirici teknolojisi de ses performansını yüksek tutan etkenlerden.
PANEL
Ekran Boyutu 50" (127 cm)
Çözünürlük 1366 x 768
Kontrast Oranı 10.000:1
Parlaklık Oranı 1.300 cd / m2
Renk Saysı 16.7 milyon renk
Görüş Açısı 1600 (Yatay/Dikey)
Ses/Audio Özellikleri ve Girişler
Ses çıkış gücü (dahili) 10 Watt x 2
Ses Sistemi Nicam / A2 Stereo Sistem (Otomatik)
Ses Efekti BBE System
Analog RGB giriş D-Sub 15 Pin Tip
Genel Özellikler

ANTRASİT METALİK DİZAYN SERİSİ
PROGRESİF ÇÖZÜNÜRLÜK ÖZELLİĞİ İLE TANIMLAMASI ARTTIRILMIŞ PANEL (LG / PHILIPS)
KONVERTER KABLOLU HDMI GİRİŞİ (Yüksek Tanımlamalı HD Multimedya Arayüzü)
HD MULTİMEDYA ARAYÜZ GİRİŞİ
HIGH DEFİNITION RESİM KALİTESİ
MULTİ SİSTEM TUNER (Pal BG, Pal I, Secam L, Secam DK)
FASTEXT ve TOPTEXT' TE 21 FARKLI DİL SEÇENEĞİ
DNR DİJİTAL GÜRÜLTÜ AZALTMA ÖZELLİĞİ
GERÇEK SURROUND SES SİSTEMİ
80 ADET ÖN AYARLI HAZIR PROGRAM
812 SAYFA FASTEXT / TOPTEXT
12,5 CM'LİK PANEL DERİNLİĞİ
SİNEMA MODU 2 KANALLI 4 HOPARLÖR
3 TANE SCART SOKET (RGB x 2 / YC) 2 TANE KOMPOZİT GİRİŞ
S-VİDEO GİRİŞİ PC SES GİRİŞİ
KULAKLIK GİRİŞİ 31 TUŞLU ÇOK FONKSİYONLU KUMANDA
Güç Gereksinimi AC 230V, 50Hz
Ölçüler /Ağırlık 1255 x 820 x 125 mm (WxHxD) / 49 kg
Ölçüler (Standartlı olarak) 1255 x 867 x 411 mm (WxHxD)
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
msarcan
Aktif Üye



Mesaj Sayısı : 69
Kayıt tarihi : 19/03/09

TV & PLAZMA Empty
MesajKonu: Geri: TV & PLAZMA   TV & PLAZMA Icon_minitimeCuma Mart 20, 2009 8:40 am

Ev Sinemasının Vazgeçilmez İkilisi Aynı Çatı Altında: TV-DVD

TV & PLAZMA Tv-dvd-kombine-b


Televizyonun yeri tamam da DVD’yi ne yapsak, üstüne koyalım mı? Bu hangisinin kablosu? Tek priz var, uzatma kablosu nerde? Bu kumanda hangisinindi? vs. v.s... İçiniz rahat olsun artık bu soruları bir kenara atabiliriz.

Zira ikisi bir arada sunulan kombi sistemimiz ne yer tutuyor, ne kablo karışıklığı yaratıyor. Üstelik de tek kumandayla her şey elimizin altında.

Hele de 37 ekranlık minik bir televizyonsa dilediğimiz yere de yanımızda götürebiliriz, ister diğer bir odaya ister yazlığımıza…

Olayı biraz daha derinleştirip çocuk faktörüne de bir bakalım. Hani şu elinizde izlemek için can attığınız bir film ile televizyonunuza doğru ilerlerken, kapıda kendi filmiyle beliren ve çizgi filmi için kıyameti kopartmaya dünden razı olan şu sevimli yavrunuz. İşte size kurtuluş yolu… Ufaklığın odasına koyun bir tane salondaki televizyon ve DVD’niz size kalsın ya da yüklenin kombinizi doğru kendi odanıza. İstediğiniz filmi rahat rahat seyredin.

Kombi Sistemlerde Son Durak TV-DVD

Televizyon ve DVD’nin tek bir gövdede, bir arada kullanıldığı televizyon sistemleri. Televizyon ve DVD’nin beraberliğinden oluşan sistemler için kombi TV-DVD diyebiliriz. Zira aynı konsept bazında üretilen, kombi TV şeklinde isimlendirilen ve televizyon ile video ve/veya VCD’nin birlikteliğinden doğan sistemler de mevcut. Biz gene de isimlendirmeyi biraz daha kısaltıp genel olarak TV-DVD diyelim. DVD kullanımının bu derece yaygınlaşmadığı şu birkaç yıl öncesine kadar kombi televizyonlara genel bir bakış attığımızda “Yatak Odası Televizyonu” olarak düşünüldüğünü görüyoruz. Gerçi haksız bir düşünce de değil. Çoğunlukla 37 ekran olan bu televizyonlar, yumuşacık yatağa gömülüp, keyfini çıkara çıkara televizyon ve video izlemenin en ideal aracı idi. Üstelik boyutları düşünüldüğünde fazla yer kaplamayacakları da bir gerçek. Her iki cihazın bir arada olmasının diğer avantajlarından birisi de kablo kalabalığının ve fiş kullanımın azalması ile kumanda kargaşasının ortadan kalkması. Şimdilerde ise kombi TV kavramı videodan VCD’ye ardından da DVD’ye ulaştı. Görüntü ve ses teknolojisini gün be gün takip ederek teknik açıdan hayli güçlenen bu sistemler sayesinde DVD’nin nimetlerinden yine yumuşacık yatağımıza gömülüp doyasıya faydalanabilir hale geldik. Üstelik kendimizi 37 ekranlık bir televizyona bağlamak zorunda da değiliz. Şu sıralar piyasada mevcut TV-DVD’lerde ekran ölçüleri 82’ye kadar çıkıyor. Bu da onları yatak odalarından çıkarıp salona taşıyabileceğimiz yeterli bir ölçü. Sonuçta ekran boyutlarındaki çeşitliliğin artmasıyla da ulaşabildiğimiz firmalar bazında Türkiye pazarında satışa sunulan onlarca ürün karşımıza çıkıyor. Tabi bunların tamamına yer veremeyeceğimiz için incelememizde kendimizi 37 ve 55 arası ekranlarla sınırladık. Kombi TV-DVD grubunda ürün sunan 6 markanın sistemleri için hazırladığımız tanıtımlara geçmeden önce karşımıza çıkabilecek terimler hakkında minik bir bilgilendirme yapalım.

Terminoloji

100Hz: Geleneksel bir TV aygıtında görüntü saniyede 50 kez taranır. Sonuç olarak insan gözü rahatsız edici bir titreşme etkisi algılar. 100 Hz teknolojisi ile her görüntü saniyede 100 kez taranır. Bu da titreşme etkisini ortadan kaldırır. Böylece berrak, kararlı bir resim verir.

3D Ses Sistemi: Sol ve sağ kanalları olan hoparlörlere ve bir pasif alt derin ses hoparlörüne sahip üç hatlı ses sistemi.

3D Surround Ses: Televizyonların bazı modellerinin içine monte edilen sağ, sol ve orta hoparlör sayesinde üstün ses kalitesi sağlayan sistem, kablo ve harici hoparlör kullanmadan, analog stereo ses sinyalleri dört ayrı kanala ayırır.
APS (Otomatik program arama ve sıralama): Bütün Avrupa sistemi için otomatik ayar sistemi, tüm programların otomatik olarak hafızaya alınması ve isim yayınlayan kanalların isimlerinin otomatik olarak verilmesi özelliği.

AVL: Program geçişlerinde rastlanan hızlı ses artışını engelleyen bir çeşit ses kompresörü

DCS: Digital Sinema Sesi işlemcisi geniş ve doğal ses alanı yaratmak için ilave sanal arka hoparlörler yaratır.

DDPEC: Dinamik Dijital Resim Güçlendirme Devresi

Dijital Ses İşleme (DSP): DSP kalitede herhangi bir kayıp olmaksızın ses atmosferini değiştirebilir. Televizyon gövdesinin yapısına bağlı olarak "salon" veya "stadyum" gibi efektlerle olayı gerçekten yaşanırcasına bir etki yaratır.
Dijital Tarak Filtre (Dijital Comp Fitler): İnce resim detaylarında yaşanan resim titremesi olmaksızın net resim detayı verilmesini sağlamak için birleşik renkli ve siyah & beyaz resimleri ayırır.

Dijital Video Gürültü Azaltma (DNR): Video sinyalleri sıkıştırılırken, DVD diskin bazı bölümlerinde dijital gürültü belirebilir ve bunlar bazen video izlerken görülebilir. Dijital Gürültü Azaltma sistemi sayesinde hareketsiz arka zemin bölümlerinde daha az titreyen bölümler elde edilir.

Dijital Doğal Hareket: Hareketli görüntü içeriğinde belli olan duraklama etkilerini gideren Dijital Doğal Hareket, görüntünün hareketini hesaplar ve yayın sırasında veya film izlerken (DVD) hareketlerdeki duraklamayı düzeltir.

Dinamik Resim Kontrolü: Dinamik Odaklama devresi ekranın en köşesinde dahi net odaklama ile net temiz bir resim temin eder.

Dinamik Sinyal Filtresi: Oynatma esnasında özel filtre tekniği resim detayının arttırılması ile netliği geliştirir ve resim kenarı gürültüsünü (kontrast tanecikleri) azaltır.

Dolby Virtual: Arka hoparlörler olmadan gelişmiş bir sinema surround ses efekti için Dolby sinyal işleme devresi. Sadece iki ön hoparlör kullanarak Dolby surround ses efekti yaratır.

Ebeveyn Kilidi Fonksiyonu: Yazılımın içeriğine bağlı olarak çocukların istenmeyen sahneleri izlemelerini önlemek için ebeveynlerin yazılımı "kilitlemelerine" olanak sağlar.

Euro A/V konektörü: Değişik tiplerdeki ses/görüntü ve bilgisayar bileşenlerini basitçe bağlamanızı sağlayan 21-pinlik bir bağlantı sistemi.

Frekans Sentezli Kanal Arama: Kanal numarası yazıldığında direkt olarak kanalı bulma özelliği

Koaksiyel Dijital Ses Çıkışı: Dolby Dijital, DTS, MPEG Multichannel, LPCM formatlarını destekleyen koaksiyel dijital ses çıkışı

Smartlink (A/V Link): Audio/video ekipmanının parçaları arasında akıllı iletişim bağlantısı.

Tam Aktif Kontrol: Aktif Kontrol gelen sinyali otomatik olarak saniyede 50 kere analiz eder ve Netlik, Dijital Parazit Önleme, Renk, Kontrast ve Görüntü Formatı gibi önemli görüntü ayarlarını yapar. Ortamın ışığını algılayan sensör, odadaki izleme koşullarına göre ayarları yapar.
Alıntıdır
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
msarcan
Aktif Üye



Mesaj Sayısı : 69
Kayıt tarihi : 19/03/09

TV & PLAZMA Empty
MesajKonu: Geri: TV & PLAZMA   TV & PLAZMA Icon_minitimeCuma Mart 20, 2009 8:42 am

TV & PLAZMA -> Nec -> Sync-42VP4 Plazma..

TV & PLAZMA Nec_plasmasync_42vp4-b
NEC PlasmaSync 42VP4, 106cm (42") ekran ölçüsüne sahip bir plazma. 16:9 formatını destekleyen plazmanın izleme açısı 170 dereceye kadar ulaşıyor.

42VP4, 853x480 piksellik ekran çözünürlüğünün yanı sıra 1500:1'lik bir kontrast oranına sahip. Plazmada kullanılan Digital AccuDevice teknolojisi, MASS teknolojisiyle birlikte kullanıldığında komponent sinyalıerin her birini ayrı bir dijital sinyal işleme çipinden geçirerek kırık çizgıleri düzeitme ve bırbiriyle dengelenmeyen renkleri toparlama gibi işlevlere sahip.

Ayrıca, 42PV4 üzerinde parlak ortamların ışığının ekrandan yansımaması için bu işi başarıyla üstlenen bir kaplama kullanılmış Bu da Gamma-12 adı verilen teknolojiye destek vererek 4096 seviyeli gri sağlıyor.

PlasmaSync 42VP4 adli modelin içi birçok teknoloji ile dolu. Ama daha da iyisi, tüm bu teknolojilerin sonuçları ekrana çok güzel yansıyor. Sunulan kullanım kolaylıkları ve çesitli fonksiyonlar ile birlikte 42VP4, evlerine ya da ofislerine bir plazma TV almayi düsünenlerin ciddiye almalari gereken bir alternatif.

42VP4'ün içine girip teknolojilerine göz atmadan önce girişlerine göz atmakta fayda var. Cihazin alt kısmına dogru eğiliyoruz ve anıda diger birçok plazmada henüz rastlayamadigimiz DVI baglantınını görüyoruz.

Yıllardır ha çıktı-çıkacak, yangınlaştı-yaygınlaşacak diye beklediğimiz DVI (Digital Video Interface) görüntü dünyasının Dolby Digital'i olarak adlandırılıyor. Zira su anda kompozit, komponent, scart veya S-Video üzerinden yaptığımız görüntü baglantılarının ve hatta bilgisayarlarımızdaki 15-iğneli VGA monitör baglantıları bile aslında analog. Bu yüzden de kalite konusunda çok da 'süper' diyebilecegimiz sonuçlar vermiyorlar.

DVI'in bu konuda yapacagi yenilik dijital video sinyalleri iletmek olacak. Dolayisiyla standart video seviyelendirmeleri vs. gibi kalite düsürücü etkenlerin önüne geçilerek orijinaline yakin ve gözümüze daha net gelecek görüntülere kavusacagiz. Bu cümlelerde sürekli gelecek zaman kipi kullaniyorum çünkü DVI teknolojisi gelistirilmis olmasina ragmen halen yayginlasmadi. Su siralar küçük bir hareketlenme yasaniyor oldugundan belki de 2004'te her markada DVI giris/çikislarini destekleyen cihazlarin sayisi hizla artar. Kisacasi 42VP4 simdiden o zamanlara hazir olarak geliyor. Eger bilgisayarinizda DVI çikisina sahip bir ekran kartiniz varsa ne alâ. Simdiden kullanmaya baslayabilirsiniz.

Tabii baglantilar sadece DVI ile sinirli degil. Bilgisayardan yapilan baglantilarda VGA'dan UXGA'ya kadar olan çözünürlüklerin desteklendigi 42PV4'ün dogal çözünürlügü 853x480 pikselden olusuyor. Üç ayri RGB girisi bulunduran cihazin alt yüzeyinde bu baglantilardan biri bilgisayar (15-igneli), DVI ve 5 BNC baglantidan olusuyor. Bu 5 BNC baglantidan üçü komponent video baglantisi için kullanilabilirken diger ikisi gelecekte ülkemizde de kullanmaya baslayacagimizi umdugumuz diger dijital görüntü baglantilarini (HD ve VD) içeriyor. Eger RCA konnektörlerle komponent baglanti yapacaksaniz bunun için ille de bir RCA>BNC dönüstürücüye ihtiyaciniz olmayacak, çünkü DVD gibi yüksek kalitede görüntü veren cihazlardan baglanti için üçlü RCA uçlara sahip bir komponent giris de zaten mevcut. Video baglantisi konusunda geriye kalan seçenekleriniz ise iki adet kompozit (BNC ve RCA) ve S-Video'dan ibaret. Üç ayri kaynaktan gelen ses ve görüntüyü senkronize olarak alabilen 42VP4, her baglanti için stereo phono (RCA) girisler içeriyor.

Ayaklari üzerinde bir yüzeye veya aski aparati ile duvara asabildiginiz 89mm incelige sahip ekranin içine sigdirilan teknolojileri bize ayrilan bu sayfaya sigdirmak biraz güç olur. O yüzden birkaçindan bahsedebilecegiz: Hepsinden önce yeni gelistirilmis olan Digital AccuDevice geliyor. MASS teknolojisiyle birlikte kullanildiginda komponent sinyallerin her birini ayri bir dijital sinyal isleme çipinden geçiren sistem kirik çizgileri düzeltme ve birbiriyle dengelenmeyen renkleri toparlama gibi islevlere sahip. Bu sayede RGB formunda zaten kendisine iyi kalitede beslenen görüntüyü göze çok daha rahat görünecek bir sekilde ekrana aktariyor.

42PV4 üzerinde parlak ortamlarin isiginin ekrandan yansimamasi için bu isi basariyla üstlenen bir kaplama kullanilmis. Bu da Gamma-12 adi verilen teknolojiye destek vererek 4096 seviyeli gri sagliyor. Anlami; karanlik görüntülerin artik ayrintilardan yoksun kalmayacagi.

Ideal-PD ve Inverse RGB ise daha çok bu ekrani sunum amaçli kullanacaklar için kullanisli özellikler. Ideal-PD sayesinde ekrani 4 veya 9 parçaya ayirip her bir parçada ayri bir görüntü oynatabiliyor, Inverse RGB ile ise ekrandaki görüntü renklerini tam tersine çevirip negatif görüntü elde edebiliyorsunuz.

Sonuç Olarak…
En nihayetinde artik plazma denince pazardaki ürünlerin sayisi ve çesitleri epey fazlalasti. Bundan sonraki asamalar baglanti çesitliligi saglamak, ek özellikler gelistirmek gibi ekstralara kaliyor. NEC 2004'te gelmesini bekledigimiz DVI girisini ülkemize gönderdigi ürünlere simdiden katmaya baslamis. Ek özellikleri görmek ve kullanmak için SF-RKD çözüm ortaklarina ugramanizi öneriyoruz
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
TV & PLAZMA
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Tuzlucanın Forum Sitesi :: ELEKTRONİK SİSTEMLER, ELEKTRONİK CİHAZLAR VE UYDU TEKNOLOJİLERİ :: Elektronik Cihazlar-
Buraya geçin: