Düşünceyi okuyan cihaz geliyor
Amerikalı bilim adamları, beyin tarayıcıları sayesinde insanların baktıkları resimleri ve aklından geçirdiklerini doğru bir şekilde tahmin etmeyi sağlayan bilgisayarlı düşünce-okuma tekniği üzerinde çalışıyor.
Düşünceyi okuyan cihaz geliyor
Amerikalı bilim adamları, beyin tarayıcıları sayesinde insanların baktıkları resimleri ve aklından geçirdiklerini doğru bir şekilde tahmin etmeyi sağlayan bilgisayarlı düşünce-okuma tekniği üzerinde çalıştıklarını bildirdi.
The Guardian gazetesinin haberine göre, Berkeley'deki California Üniversitesi'nde görevli bilimadamlarının üzerinde çalıştığı sistem sayesinde, insanların rüyalarında, hafızalarında ve düşüncelerinde yer alan görsel unsurlar, gelecekte ekrana yansıtılabilecek.
Günümüzde hastanelerde kullanılmakta olan MRI tarama cihazlarında, beyinde herhangi bir aktivite tespit edillirse siyah beyaz fotoğraflar üzerinde belli oluyor. Beynin odaklandığı nokta, sadece 1000 denemenin 8'inde doğru tahmin edilebiliyor.
Bilimadamı Jack Gallant, beynin aktivitelerini tararken, kişinin o an ne düşündüğüne dair net resimlerin ortaya çıkaran bir teknolojinin imkansız olmadığını, bir beyin okuma cihazının kişinin daha önce yaşadığı ve hafızasında kayıtlı olayları görüntüleyebileceğini söylüyor.
Uzmanların bu tür bir tekniğin insanlık için önemli bir gelişme olacağını belirtmesinin yanı sıra, hastanın rızası dışı, kötü emeller için kullanılma ihtimali de 'korkutucu' olarak niteleniyor.
Özel sırların açığa çıkması, gizliliğin bir kenara bırakılması gibi rahatsız edici unsurlarla birlikte, beyin okuma tekniklerinin pek çok suç olayını açığa kavuşturacağı da su götürmez bir gerçek. Gallant, sistemin 30 - 50 yıl içinde kullanılabileceğini belirtti.